USM PERKUKUH KOLABORASI PENGHASILAN PRODUK PEMAKANAN SIHAT
USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 2 Oktober 2024 - Universiti Sains Malaysia (USM) melalui Pusat Pengajian Sains Kesihatan (PPSK) hari ini menandatangani surat hasrat atau ‘Letter of Intent’ (LoI) bersama Dewan Perniagaan Perindustrian dan Pelaburan Malaysia –Wuxi, China (DPPPM-WC) sebagai permulaan kerjasama untuk menghasilkan produk pemakanan sihat mengandungi serat.
Kolaborasi tersebut menggabungkan institusi pendidikan tinggi dan rakan industri menerusi Syarikat ADA Trading dalam aspek perkongsian pintar yang memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.
Majlis penandatanganan LoI disempurnakan oleh Dekan PPSK, Profesor Dr. Wan Rosli Wan Ishak manakala DPPPM-WC diwakili Naib Pengerusinya, Datuk Dr. Hassan Saad.
Wan Rosli dalam ucapannya berkata, PPSK amat mengalu-alukan kerjasama ini bagi penghasilan produk makanan kesihatan yang mengandungi serat untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan pemakanan sihat terutama bahan-bahan yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.
“Pihak kami telah menjalankan penyelidikan hasil pertanian seperti sayur-sayuran dan buah-buahan sejak 15 tahun lalu dan kerjasama ini diharap menjadi platform untuk memperkenalkan formulasi baharu dengan gabungan makanan sihat yang mengandungi serat melalui coklat dan biskut dalam cara penyediaan lebih sihat.
“Pemakanan serat sayur-sayuran dan buah-buahan perlu dipertingkatkan terutama dalam pemakanan kanak-kanak agar mereka membesar dengan sihat. Semua pihak perlu memainkan peranan penting untuk menerapkan pengambilan gula semula jadi dan mengandungi serat melalui buah-buahan bagi mengurangkan penggunaan gula tambahan yang lebih tinggi kalori,” katanya ketika berucap pada majlis tersebut.
Sementara itu, bagi pihak DPPPM-WC, Hassan berkata, pihaknya berharap agar kerjasama ini dapat membawa nama USM ke peringkat yang lebih tinggi terutamanya ke negara China sekaligus menunjukkan kepakaran penyelidik USM yang setanding hebatnya dengan universiti lain di peringkat global.
“Kita juga dalam usaha membuka sebuah kilang di Perlis bagi menggantikan penghasilan gula daripada tebu kepada gula daripada pisang dan memerlukan kepakaran pihak USM untuk menjalankan kajian ‘Research and Development’ (R&D) dalam usaha menjayakan kerjasama ini.
“Kami percaya hasil kerjasama ini dapat meningkatkan kepercayaan banyak pihak termasuk negara China yang merupakan rakan pelaburan kita bagi penghasilan produk pemakanan kesihatan ini,” katanya lagi.
Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Ahli Lembaga DPPPM-WC, Dato’ Sri Siti Zamriah Samad, Pengarah Syarikat ADA Trading, Hasfarizam Ariffin, Timbalan Dekan (Siswazah, Kerjaya dan Antarabangsa) PPSK USM, Profesor Madya Dr. Rapeah Suppian dan Pengerusi Program Bioperubatan PPSK USM, Profesor Madya Dr. Nurul Asma Abdullah.
Teks: Rosalwani Che Soh/ Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman
- Created on .
- Hits: 612